środa, 17 października 2012

Trochę przepisów....

Krem z dyni
Krem z dyni
Składniki:
1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
1 łyżka tartego świeżego imbiru
    ok. 0,5 łyżki posiekanej ostrej papryczki chilli (można dodać mniej, jeśli nie lubicie ostrego lub całkowicie ją pominąć)
2 ząbki czosnku pokrojone w kosteczkę
2 szklanki purée z dyni*
500ml wywaru warzywno-drobiowego lub wywar z suszonej włoszczyzny SyS (klik)
200ml mleka
sól
pieprz

Cebulę podsmażyć na złoto na wywarze, dodać imbir, czosnek i papryczkę. Uważać, żeby nie przypalić cebuli - w razie potrzeby dolewać wywar. Podsmażać ok 1-2 minuty. Dodać purée oraz tyle bulionu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję kremu. Gotować ok. 10 minut. Dodać mleko. Doprawić solą i pieprzem, zagotować.


Ziołowe muffinki

Składniki (na 10 muffinek):


    9 łyżek otrąb owsianych (dostępne w SklepeDukana.pl - klik )
    4 jajka
    200g białego chudego sera
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

100g sera rozgnieść widelcem, dodać żółtka, otręby i dokładnie wymieszać. Dodać oregano i bazylię. Wmieszać delikatnie białka.

Napełniać papilotki do połowy. Na wierzch każdej muffinki położyć kosteczkę białego sera (1cm x 1cm) i przykryć ciastem (1 łyżeczka ciasta na każdą kosteczkę sera).

Piec ok 20min w 180oC.
Muffinki po upieczeniu mogą ciężko odklejać się od papierka. Po ich wystudzeniu, problem ten znika :)



Letnia tortilla

Składniki:


    tortille zrobione wg tego przepisu
    upieczona/usmażona pierś z kurczaka
    50g białego sera
    3 - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego
    1 ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty przez praskę)
    sałata lodowa lub pekińska
    rzodkiewka
    ulubione kiełki
    zielony ogórek
    pomidor
    sól, pieprz

Biały ser posolić i przyprawić pieprzem i połączyć z jogurtem. Dodać ząbek czosnku i dokładnie wymieszać. Pierś pokroić na paski. Każdą tortillę posmarować masą serowo-jogurtową, na to położyć poszarpaną sałatę lodową, mięso i warzywa i kiełki. Zrolować. Przekroić na pół i zajadać.

Jeśli planujecie wziąć tortillę na wynos zapakować ją w folię, dokładnie ściskając.


przepisy wzięte ze strony http://dukan.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz