A teraz troszkę słodyczy:
Składniki:
ciasto:
- 3 jajka
- 3 łyżki otrąb owsianych (można je wcześniej zmielić)
- 1 łyżka chudego mleka
- 280g chudego sera w kostce
- 1 łyżka maizeny lub 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki słodziku w proszku, do pieczenia
- zapach waniliowy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
- 1 łyżka słodziku w proszku do pieczenia
- 1 łyżka maizeny
- zapach pomarańczowy
-
Mleko zagotować. W naczyniu wymieszać pozostałe składniki na krem. Mleko zdjąć z ognia, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Delikatnie wlewać mleko do masy z żółek i dokładnie mieszać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić i wsadzić do lodówk, aby masa się ścieła.
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z serkiem, słodzikiem i aromatem na gładka masę. Dodać mleko, otręby, maizenę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać ubite na pianę białka. Masę wyłoży na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30min w piekarniku nagrzanym do 160*C. Po upieczeniu ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, oderwać papier i natychmiast zwinąć w rulon. Ostudzić a następnie rozwinąć. Posmarować kremem i delikatnie zawinąć. Wsadzić do lodówki. Przed podaniem posypać słodzikiem lub kakao.
Budyniowiec.
Składniki na blaszkę 20x23cm:
- 6 jajek (użyłam jajek rozmiar M)
- 5 łyżek otrąb (mieszanki)
- 1 łyżka czubata kakao
- 3 łyżki maizeny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6-7 łyżek słodziku w proszku do pieczenia (wg własnego smaku, można dodać mniej lub więcej)
- 4 łyżki serka homogeniozwanego /sera białego wielokrotnie mielonego
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki żelatyny/agar agar
- laska wanilii
Żółtka oddzielić od białek. Odłożyć 2 żółtka (do budyniu) i jedno białko. Pozostałe białka (5) ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do 4 żółtek dodać otręby, 1 łyżkę maizeny, słodzik (ok.4 łyżki), kakao, proszek do pieczenia i jedno białko. Miksować na najwyższych obrotach ok 5min. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*C (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić i przeciąć na pół.
Do garnka wlać 2 szklanki mleka, wrzucić laskę wanilii przeciętą na pół i zagotować na małym ogniu. W międzyczasie wymieszać 2 łyżki maizeny z 2 żółtkami w 0,5 szklance mleka. Wlać do gotującego mleka, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Zagotować. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Do wystudzonego budyniu dodać serek homogenizowany, słodzik (wg smaku, dodałam ok.3 łyżek) i rozpuszczoną w ciepłym mleku (1/3szklanka) żelatynę. Dokładnie zmiksować. Odstawić w chłodne miejsce. Kiedy masa będzie tężeć wyłożyć ją na ciasto. Przykryć drugim kawałkiem i wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem można polać polewą czekoladową.
To ciasto musi starczyć na 3 dni bo ma sporo mazeiny i otrąb.
źródło: http://dukan.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?727106
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz