piątek, 12 października 2012
Bazylia - królowa przypraw.
Wśród przypraw dozwolonych w I fazie diety Dukana ( i kolejnych trzech) znalazła się poprawiająca trawienie i łagodząca zaparcia bazylia (Ocimum basilicum). Jej nazwa wywodzi się z greki (basilikohn) i oznacza "królewski". W Włoszech była symbolem miłości.
W KUCHNI I W DOMOWEJ APTECZCE:
Od wieków znajduje zastosowanie w kuchni i medycynie na wzdęcia, kolki jelitowe, niestrawności, zaparcia (szczególny problem w diecie Dukana), bóle brzucha, niewydolność nerek a nawet na brodawki czy robaki w jelitach.
Ma działanie uspakajające, silne przeciwbakteryjne. Jest bogata we flawonoidy i olejki eteryczne.
Ma również działanie przeciwzapalne. Powinna być stosowana przez osoby z problemami zapalenia stawów czy jelit.
Jest dobrym źródłem wit A, magnezu, żelaza, wapnia, potasu i wit C. Zawiera wit K, błonnik
W KUCHNI - I FAZA DIETY DUKANA (dozwolone potrawy):
Można ją stosować świeżą lub suszoną
- z chudym białym serem, jogurtem,
- z przecierem pomidorowym,
- z chudym mięsem, rybami, owocami morza, drobiem bez skóry, chudymi wędlinami, z jajkami, cebulą i niewielką ilością korniszonów.
Dopuszczalne jest zastosowanie bazylii z octem winnym, majonezem Dukana, musztardą.
Do dań gotowanych dodawać pod koniec gotowania, aby zachować maksimum walorów smakowych.
Artykuł wzięty ze strony:
http://www.dieta-dukana.blogspot.com/
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz