piątek, 12 października 2012

Bazylia - królowa przypraw.

Wśród przypraw dozwolonych w I fazie diety Dukana ( i kolejnych trzech) znalazła się poprawiająca trawienie i łagodząca zaparcia bazylia (Ocimum basilicum). Jej nazwa wywodzi się z greki (basilikohn) i oznacza "królewski". W Włoszech była symbolem miłości. W KUCHNI I W DOMOWEJ APTECZCE: Od wieków znajduje zastosowanie w kuchni i medycynie na wzdęcia, kolki jelitowe, niestrawności, zaparcia (szczególny problem w diecie Dukana), bóle brzucha, niewydolność nerek a nawet na brodawki czy robaki w jelitach. Ma działanie uspakajające, silne przeciwbakteryjne. Jest bogata we flawonoidy i olejki eteryczne. Ma również działanie przeciwzapalne. Powinna być stosowana przez osoby z problemami zapalenia stawów czy jelit. Jest dobrym źródłem wit A, magnezu, żelaza, wapnia, potasu i wit C. Zawiera wit K, błonnik W KUCHNI - I FAZA DIETY DUKANA (dozwolone potrawy): Można ją stosować świeżą lub suszoną - z chudym białym serem, jogurtem, - z przecierem pomidorowym, - z chudym mięsem, rybami, owocami morza, drobiem bez skóry, chudymi wędlinami, z jajkami, cebulą i niewielką ilością korniszonów. Dopuszczalne jest zastosowanie bazylii z octem winnym, majonezem Dukana, musztardą. Do dań gotowanych dodawać pod koniec gotowania, aby zachować maksimum walorów smakowych. Artykuł wzięty ze strony: http://www.dieta-dukana.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz