sobota, 5 lutego 2011

Waga stoi.

No pięknie. Od przejscia na drugą fazę waga stoi. Oczywiście się nie załalmuję, bo czytałam, że nawet kilka tygodni może być taki zastój. Podobno trzeba się więcej ruszać. Zatem do dzieła.
A na pocieszenie samakowity bigos:
Składniki:

- około 750 g kapusty kiszonej z marchewką
- około 750 g chudego mięsa wołowego pokrojonego w kostkę
- suszone grzyby (ilość według uznania)
- około 250 g mięsa z udek z kurczaka
- ok 400 g wędzonej piersi z indyka
- 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina
- 1 cebula
- przyprawy: wg własnego uznania

Sposób przygotowania:

Pyszny przepis na bigos dukanowy. Jak to z bigosem bywa dość czasochłonny ale bigos wystarczy nam na kilka dni. Świetnie sprawdza się też jako dietetyczny świąteczny przepis. Suszone grzyby dobre kilka godzin moczymy w wodzie, możemy zamoczyć je wieczorem dnia poprzedniego. Kiszoną kapustę wyciskamy z soku, możemy ją przepłukać z resztek soku żeby nasz bigos nie był zbyt kwaśny. Kapustę wraz z pokrojoną cebulą i grzybami wrzucamy do szybkowara i zalewamy wodą, w której moczyły się grzybki. Gotujemy przez około 40 minut. Po ugotowaniu wraz z wywarem kapustę przekładamy do innego garnka, szybkowar będziemy potrzebować do mięsa.

Mięso wołowe lekko pokropić sokiem z cytryny, doprawić według własnego uznania i zostawić w lodówce na niecałą godzinę. Następnie wołowinę podsmażamy na rozgrzanej patelni teflonowej posmarowanej wcześniej ręcznikiem papierowym z kilkoma kroplami oliwy. Mięso podsmażamy tak aby się zarumieniło po czym przekładamy je do szybkowara. To samo robimy z mięsem z kurczaka (podsmażamy i wrzucamy do szybkowara razem z wołowiną). Mięso w szybkowarze zalewamy wrzątkiem i dusimy mniej więcej 20 minut aż będzie miękkie.

Kiedy mięso jest już gotowe wrzucamy je do naszej kapusty. Pierś z indyka kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni bez tłuszczu i też dodajemy do kapusty. Nasz prawie gotowy bigos Dukana dusimy jeszcze około 10 minut. Na końcu dodajemy czerwone wino. Musimy uważnie mieszać bigos żeby nie przyklejał się do spodu garnka. Na drugi dzień po przygotowaniu bigos należy ponownie przegotować, żeby się dobrze przegryzł i nabrał smaku.

przepis wzięłam ze strony: http://dieta-dukana-przepisy.pl/bigos-dukana/
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz